23 mars

Förstora

Så var det återigen dags att flytta blicken från Libyen och Japan till Europa som kommit i marknadens blickfång. Anledningen är att Portugal i dag ska rösta igenom en stram budget och oron är stor att den inte antas, vilket kan komma att leda till en portugisisk regeringskris. Euron faller idag med 3 öre till 8,92 kronor.

Indirekt kan jordbävningen i Japan ha bidragit till Europakrisen på så sätt att Japan inte längre köper obligationer i de allra mest utsatta europeiska länderna. I den senaste emissionen av portugisiska obligationer halverades nämligen antalet asiatiska köpare från en andel på 40 till 20 procent.

Frånvaron av asiatiska obligationsköpare gör att Portugal inte kan finansiera sitt budgetunderskott genom att ge ut obligationer på marknaden och när obligationsmarknaden inte funkar är det EU som får gå in och rädda landets ekonomi. Vi är nu väldigt nära en sådan situation.

Alla är inte lyckliga över att hjälpa Portugal. Bland de största skeptikerna återfinns Tysklands förbundskansler Angela Merkel som har uttalat sig mycket kritiskt kring att rädda fler länder förutom de redan genomförda räddningsoperationerna av Irland och Grekland.

Men i själva verket är det inte mer än rätt att Tyskland som Europas starkaste nation tar sitt ansvar. Det är nämligen Tyskland, med den största konkurrenskraften i Europa, som just nu verkligen drar nytta av finanskrisen i Europa genom att de stora exportfördelar som den svaga euron ger landet.

Angela Merkels alternativ, att inte rädda Portugal och därmed sänka hela Europasamarbetet, är mindre lönsamt för Tyskland. Skulle det bli verklighet kommer den nygamla D-marken att bli en av världens starkaste valutor och leda till att Tysklands valutadopade exportindustri mister sin valutafördel som euron i dag ger landet.

Ett annat skäl för Tyskland att bita i det sura äpplet är att landets banker har stora fordringar på Portugal och portugisisk banker, vilket skulle leda till kreditförluster om inte Portugal får hjälp. Man kan därför lugnt räkna med att EU ställer upp även i Portugals fall.

Om detta sedan leder till börsuppgång eller kursfall återstår att se. När Grekland föll steg först börserna något för att senare falla brant.

 Ulf Petersson

E-post
Tel: 08 - 736 57 13
Fler artiklar av Ulf Petersson:

"ETF:erna är mesiga" (23/3-11) • Snart köpläge i Skistar (22/3-11) • Hetaste börskandidaterna (22/3-11) • Heta fusioner på gång (21/3-11) • Byter ut NCC mot Skanska (18/3-11)


 
 
Publicerad 15:00 av:  Länka hit Kommentera 
More...